Το Υπουργείο Υγείας της Ελλάδος μέσω του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), και το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη μέσω του προγράμματος «Public Health Aspects of Migration in Europe» (PHAME) πραγματοποίησαν αποστολή στην Ελλάδα από 15 έως 19 Δεκεμβρίου 2014 με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας του συστήματος υγείας της χώρας μας ώστε να ανταποκριθεί καλύτερα στη μαζική εισροή μεταναστών.
Η μετανάστευση είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα φαινόμενα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χώρες της Ευρώπης. Οι μαζικές εισροές μεταναστών που προέρχονται από χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για τα συστήματα δημόσιας υγείας στις χώρες της Μεσογείου. Οι εισροές αυτές συνδέονται άμεσα με τη μακροχρόνια αστάθεια και τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή όπως οι ένοπλες συγκρούσεις και οι κακές συνθήκες διαβίωσης, στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Οι απρόβλεπτες εξελίξεις στις Αραβικές χώρες (Αραβική Άνοιξη) και οι επακόλουθες ένοπλες συγκρούσεις σε γειτονικές χώρες έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν μαζικές μετακινήσεις μεταναστευτικών πληθυσμών.
Οι προκλήσεις για τη δημόσια υγεία που συνδέονται με το φαινόμενο της μετανάστευσης επηρεάζουν τόσο την υγεία των μεταναστών όσο και των κατοίκων της χώρας που τους δέχεται. Με δεδομένη την πολυτομεακή και πολύπλοκη φύση αυτού του φαινομένου, οι προσπάθειες των χωρών για να το αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο, πρέπει να περιλαμβάνουν την συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Με βάση αυτή τη προσέγγιση, το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, το Υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ οργάνωσαν συναντήσεις με κυβερνητικούς φορείς (Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Υπουργείο Εξωτερικών), διεθνείς οργανισμούς (Ύπατη Αρμοστεία, ΔΟΜ, Frontex) και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Επίσης οργανώθηκαν επιτόπιες επισκέψεις στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και στα Κέντρα Ταυτοποίησης Υπηκοότητας σε Έβρο (Φυλάκιο), Σάμο (Βαθύ), Λέσβο (Μόρια) και στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης σε Έβρο (Ορεστιάδα) και Αττική (Αμυγδαλέζα) όπου πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις με τοπικούς φορείς.
Την ομάδα της αποστολής αποτελούσαν οι: Dr Santino Severoni, Mr Matteo Dembech and Mrs Sara Barragán Montes από το Ευρωπαϊκό Γραφείο του ΠΟΥ και το πρόγραμμα «PHAME», η Dr. Shefer Abigail από το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, ο Dr. Giuseppe Annunziata σύμβουλος του ΠΟΥ από το Διεθνές Κέντρο για τη Μετανάστευση την Υγεία και την Ανάπτυξη (ICMHD), η Dr María Antonia Blanco, σύμβουλος του ΠΟΥ από το Υπουργείο Υγείας της Ισπανίας, o Dr Jonathan Suk, σύμβουλος του ΠΟΥ από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και η Δρ. Ελένη Αντωνιάδου σύμβουλος του ΠΟΥ από το Γραφείο Προέδρου του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Η κα Μαρία Τσερώνη (Συντονιστής πεδίου προγράμματος για την Ελονοσία, ΚΕΕΛΠΝΟ), η Δρ Αγορίτσα Μπάκα (Υπεύθυνη Γραφείου Προέδρου ΚΕΕΛΠΝΟ) και ο Δρ Γεώργιος Ρηγάκος (Γραφείο Ζωωνόσων, ΚΕΕΛΠΝΟ) συνέβαλαν στην οργάνωση και την επιτυχία της αποστολής της ομάδας του ΠΟΥ.
Ο κύριος στόχος αυτού του εγχειρήματος ήταν να εντοπίσει τις τρέχουσες ανάγκες και δυνατότητες ανταπόκρισης της Ελλάδος στις προκλήσεις για τη δημόσια υγεία από τη μαζική εισροή μεταναστών, καθώς επίσης και να αναγνωρίσει ευκαιρίες και πεδία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και ΠΟΥ. Ως άμεσο αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, θα εκπονηθεί έκθεση από το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ και το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει τα κύρια αποτελέσματα της αποστολής και μια σειρά από προτάσεις για μελλοντική συνεργασία.
Από το Γραφείο Τύπου
210 5212034-035
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου